Egészség témakör

Pilates-módszer

A Pilates segít karcsúságunk megőrzésében és izomzatunk feszessé tételében, törzsizomzatunk stabilizálásában, egy egész testet átmozgató tréning, amely fejleszti az egyensúlyérzéket, növeli az izületi mozgékonyságot, szálkás izomzatot formál, miközben nyújtja azt.

A módszer lényege, hogy olyan egyenletes, fokozatosan felépített gyakorlatokból áll, amelyek elősegítik izomzatunk harmonikus egységként történő működését. Egyúttal magába foglal egy olyan speciális légzéstechnikát, melynek segítségével nemcsak a szervezet oxigénellátása növelhető, hanem segít az ellazulásban és a stressz-oldásban!

Joseph H. Pilates több mint 500 különböző gyakorlatot fejlesztett ki. A talajon végezhető gyakorlatok mellett a tréning magába foglal speciális gépeken végezhető gyakorlatokat is. Ezek segítségével lehetővé válik az izomzatnak a szokványos ízületi terheléstől eltérő, nyújtással egyidejű erősítése.

Első stúdióját 1926-ban nyitotta meg New Yorkban, tanítványai közé tartoztak olyan táncnagyságok, mint Martha Graham és George Balanchine.

A Pilates technika egykor a hollywoodi sztárok titkos edzésmódszere volt. Ma is számos híresség e módszer segítségével őrzi meg fiatalos erőnlétét és alakját (Madonna, Julia Roberts, Jennifer Aniston, Keanu Reeves,…).

 

Mi a különbség a Pilates és más edzésmódszerek között?

Az edzés célja mindenhol hasonló, de:
– A legfőbb különbség az erőközpont, ahonnan a gyakorlatok kiindulnak, ez az alapja az edzésmódszernek.

– A Pilates módszer törekszik a gyakorlatok közben az S alakú természetes gerincgörbület megtartására. Ehhez szükséges a mély hasizmok megerősítése, melyhez a Pilates módszer az egyik legalkalmasabb, mivel az erőközpont helyes használatával megtanít a medence és más izületek stabilizációján keresztül a helyes testtartásra, későbbiekben a tudatos izolált izommozgásra, mely a testtudat kialakulásához vezet. A testtudat elengedhetetlenül szükséges a sporttevékenységekhez, másrészt a hétköznapi életben ennek használata kevesebb mozgásszervi problémát eredményez.

– A Pilates módszer az erőközpont (mélyizmok) megerősítése után belülről kifelé erősíti az izomzatot.

– A Pilates tudatosan az emberi testfelépítéshez alkalmazkodó mozdulatok folyamatos sora.

 

Pilates módszer formái:

1. Matracos (talaj)
2. Gépes

1. Matracos
Matracos módszer csoportosan, akár nagyobb létszámban is végezhető, de természetesen sokkal hatékonyabb a személyes foglalkozás. A módszer speciális kezdő-, középhaladó-, haladó gyakorlatsorokból áll, melyeket különböző segédeszközökkel lehet hatékonnyá tenni.

2. Gépes
Az erőgépekkel, fitnessgépekkel ellentétben a Pilates gépek speciális rugókkal felszereltek, melyek lehetőséget adnak a természeteshez közeli gyakorlat végrehajtásra. A gépeken végezhető excentrikus gyakorlatok fokozatosan készítik fel a testet az egyre nagyobb koncentrációt, stabilizációt és hajlékonyságot igénylő gyakorlatok végzésére. Más metodikákkal ellentétben izmainkat megnyúlás közben tudjuk erősíteni. Egyenletesen erősíti a testet, még a problémás zónákat is képes formálni (has, far, comb, törzsizomzat).

Megállapíthatjuk, hogy Joseph H. Pilates Amerikában korát 50, Európában 70 évvel megelőzte, ami az erőközpont és a stabilizáció fontosságából ered, amit ő valójában még nem definiált. Ennek jelentőségét a mai orvostudomány fedezte fel.

 

Hogy lehet az, hogy a Pilates módszer relatív ilyen ismeretlen?

Amerikában nagyon ismert, de ott sem olyan régen, kb. 13 éve fedezték fel újra.

– Én ezt úgy magyaráznám, hogy a kezdő gyakorlatok nem olyan látványosak, a technikák elsajátításához időre van szükség és csak utána érezhető a helyesen végrehajtott gyakorlatok varázslatos hatása.

– Ezt a módszert sok időráfordítással lehet elsajátítani és szükséges hozzá sport-, vagy táncos múlt és tanításban való jártasság. A gyakorlatoknak mind a megtanulásához, mind azok átadásához komoly felkészültség szükséges. A Pilates módszer vélhetően nem fog többé feledésbe merülni, hiszen alapelveit minden sportág oktatásában lehet és kellene alkalmazni.

– A Pilates módszer megtanulása igazán személyi edzés keretein belül hatékony.

„ 10 alkalom után érezni fogod a különbséget, 20 alkalom után látni fogod a változást, 30 alkalom után átalakul a tested.” Joseph H. Pilates

 

Forrás:
Pilates Balance Studio
www.pilates.hu

Facebook

Mi a Pilates?

A Pilates segít karcsúságunk megőrzésében és izomzatunk feszessé tételében, törzsizomzatunk stabilizálásában. Egy egész testet átmozgató tréning, amely fejleszti az egyensúlyérzéket, növeli az izületi mozgékonyságot, szálkás izomzatot formál, miközben nyújtja azt.